Vrijdag 6 januari: The Ultimate Sauna Expirience - Reisverslag uit Jyväskylä, Finland van daisyinfinland - WaarBenJij.nu Vrijdag 6 januari: The Ultimate Sauna Expirience - Reisverslag uit Jyväskylä, Finland van daisyinfinland - WaarBenJij.nu

Vrijdag 6 januari: The Ultimate Sauna Expirience

Blijf op de hoogte en volg

08 Januari 2006 | Finland, Jyväskylä

Vanmorgen lekker uit kunnen slapen, want om 15.30 uur hoeven we past te verzamelen voor het studenten café. Vanaf daar lopen we met een groep naar een Finse sauna. Wat is er nou anders aan een Finse sauna dan een Nederlandse. In Finland is het een soort traditie om na afloop van de sauna in plaats van een koude douche een duik te nemen in een meer of even in de sneeuw te gaan liggen. We hebben eerst een heel eind gelopen waarbij we langs de skischans en een skibaan kwamen. Toen we het bos inliepen passeerden we een bord met daarop een poppetje met ski’s. In eerste instantie vroeg ik me af wat dit bord betekende, maar lang hoefde ik niet op het antwoord te wachten. Want toen we de groep die voor ons naar de sauna was geweest tegenkwamen stonden we even stil op wat later een kruising bleek. Want ik kon nog net op tijd Janneke wegtrekken toen er een man op ski’s voorbij kwam vliegen. Nu weten we in ieder geval dat je hier in Finland voorrang moet geven aan mensen op ski’s. Toen we een stukje verder liepen zagen we in de verte een meertje liggen vol met sneeuw en een loopplankje naar een gat in het ijs. Zeker weten dat ik daar niet inga, mij niet gezien veel te koud. We lopen een trapje op naar een soort van blokhut. Binnen brand een grote kachel met daaromheen heel knus bankjes. Vanuit deze ruimte kunnen we twee kanten op naar een sauna voor dames en één voor de heren. We komen eerst in een kleedkamer en van hieruit kunnen we straks meteen naar buiten lopen. Eerst even omkleden en dan een plekje zoeken in de iets te kleine sauna. In de sauna wordt het al snel +81 graden en na een kleine 20 minuten is het toch echt te warm om nog langer te blijven zitten. Dus op naar buiten waar het -8 is. En er zijn inderdaad mensen zo gek om het water in te gaan. Na een paar minuten buiten staan toch maar weer terug naar binnen. We mogen niet meteen terug de sauna in want het temperatuur verschil is nog te groot. Dus eerst even in de kleedkamer opwarmen. Voor de tweede keer de sauna in. De meiden zitten elkaar een beetje op te stoken want we moeten toch eigenlijk ook wel aan de jongens bewijzen dat wij ook het water in durven. (met “wij” bedoel ik de meiden in het algemeen want mij krijg je voor geen goud het water in). De tweede keer dat we naar buiten gaan, lopen Janneke en Nikki en Sam inderdaad naar de steiger toe. Ik loop een stukje met ze mee. En ja hoor ze zijn er alle drie in gesprongen. Knap hoor! Ik doe het ze niet na. Na de derde keer Sauna hebben Nikki en Sam zelfs even in de sneeuw gelegen. Wat volgens de Finnen nog kouder is want ondanks dat er ijs op het water ligt is de temperatuur van het water hoger dan die van de buitenlucht. Na afloop van de sauna kunnen we allemaal een worst roosteren in de kachel. Best wel gezellig zo met z’n allen rond zo’n grote warme kachel. Jammer genoeg moeten we weer, gaan want de laats groep wil graag ook nog gebruik maken van de sauna. We hebben gisteravond al afgesproken dat we vanavond met z’n allen in het centrum pizza gaan eten. We verzamelen om 20.30 uur beneden in the M-building. Van daaruit lopen we met z’n allen naar de bus. Een aantal mensen loopt liever naar het centrum. Gelukkig gaat onze groep met de bus, want ik heb het nog steeds een beetje koud na de Sauna Expirience. Eenmaal in het centrum gaan we op zoek naar een pizzeria. De pizzeria die ons werd aanbevolen door onze tutor’s is helaas al gesloten. Maar een stukje terug was pizzeria Maria nog open. We vinden een mooi plekje voor ons zessen en bestellen wat te drinken. Wat me op valt aan het eten hier in Finland is dat ze bijna overal salades bij eten. Komt goed uit want dat vind ik ook wel lekker. De salade zit bij de prijs van de pizza inbegrepen. Ik bestel een fantasia pizza met drie soorten vulling die ik zelf kan kiezen € 5,00. Ik vraag nog vriendelijk aan de serveerster of ze ook kleine pizza’s hebben want ik weet van mezelf dat de grote pizza’s in Nederland te groot voor me zijn. Toen we de pizza’s kregen schrok ik wel even, want een Finse pizza is bijna even groot als 2 Nederlandse pizza’s. Na ¼ pizza zat ik dan ook zo goed als vol. Na de pizza zijn we naar een bar gegaan waar het happy-hour was. Ik weet niet of alles in Finland groter is dan in Nederland want de glazen drinken die we daar kregen waren (als ik Steve moet geloven) zo groot als een Engelse pint. En op zich niet duur €2,00 voor een groot glas appelcider. Op een gegeven moment hebben een aantal van ons het wel gezien daar in die bar. We hebben namelijk nog niet echt de tijd gehad om bij te komen van de reis. Dus weer op weg naar ons appartementje. Ver komen we niet want er zijn er ook nog een aantal die toch nog even naar een ander cafeetje willen. Dus gaan we maar mee. Wanneer we terug lopen zien we in een café een hele grote groep andere exchange students zitten. Het ziet er gezellig uit dus we gaan naar binnen. Binnen vind Steve dat we echt een Engels woord moeten leren: “Bollocks” . Het betekent zowel goed als slecht. De rest van de avond valt dit woord dan ook regelmatig. We hebben er zelfs een filmpje van gemaakt voor de vrienden van Steve en Sam. Wanneer opeens de lichten in het café aan en uit gaan krijgen we toch het gevoel dat we beter naar huis kunnen gaan. We hebben geen zin meer om de hele 2,5 km te lopen, maar het kan niet anders want om 01.30 rijden er geen bussen meer. We hadden het er over gehad om een taxi te bellen maar zijn toen toch maar gaan lopen. Onderweg kwamen we ineens een taxi tegen dus Anja en Janneke zwaaien tegen de taxichauffeur dat ze mee wilden rijden. Deze taxi reed helaas door. We moesten helemaal lachen toen we Steve’s imitatie van Anja en Janneke zagen. Bij het volgende taxibusje dat we tegenkwamen, had dit (zwaaien) wel succes. Het busje stopte en keerde zodat we in konden stappen. Uiteindelijk zijn we voor €1,00 de man terug gebracht naar Kortepohja. Het was 02.00 uur toen ik eindelijk ging slapen.

• 07 Januari 2006 - 23:36

Daisy:

De foto's van The Ultimate Sauna Expirience volgen nog

• 09 Januari 2006 - 12:31

Willemien:

Hoi Daisy
    Zo te lezen heb je het wel gezellig daar.
    De foto,s zien er ook goed uit.
    Hoelang is het er licht op een dag.
    groetjes

• 10 Januari 2007 - 23:40

Sam:

I have no idea what you've been saying about me as it's all in Dutch!

You have some good photos on there!

S x