Zaterdag 25 t/m dinsdag 28 maart: Lapland Trip
02 April 2006 | Finland, Jyväskylä
Maar goed dat Lucas te laat was zodat hij ons nog naar de juiste bushalte kon zien lopen. Waar we zo’n beetje tegelijk met de bus aankomen. Bagage onderin en dan snel een plekje opzoeken zodat het avontuur kan beginnen. Eerst moeten we nog een paar haltes af om andere studenten op te pikken. Maar om 10.00 uur rijden we dan eindelijk richting Oulu onze eerste stop. Onderweg is het best wel saai want echt veel is er niet te zien op zo’n snelweg. Gelukkig hebben Sam en Steve een leuk engels spelletje. Ik ga naar de supermarkt en ik koop daar iets met een A. Vervolgens herhaald de volgende jou verhaal om er iets met een B aan toe te voegen en ga zo maar door. Uiteindelijk zijn we zelfs naar Nederland gegaan om een deurklink te kopen in een winkel naast de koffieshop waar we wat ecstasy gekocht hebben. En in Egypte hebben we van Mohammed’s muizenmarkt meneer en mevrouw muis gekocht als gezelschap voor onze lama. Dit verhaal bleek later stof genoeg te bevatten om de hele Lapland-trip op terug te komen.
Op de universiteit van Oulu is er voor ons een lunch geregeld. Na de lunch gaan we richting Tietomaa sience center. Waar we een paar uur de tijd krijgen om rond te neuzen. Het is een heel leuk centrum met allerlei simulatieapparatuur en nog meer technische snufjes. Toch enigszins vermoeid van de reis staat er tot mijn grote vreugde ook een bed. Reden genoeg om het even uit te proberen. Nu zul je waarschijnlijk denken een bed in een sience centre? Bekijk de foto’s maar dan weet je waarom het er staat. Omdat het iets langer duurt om iedereen weer te verzamelen hebben we geen tijd meer voor een uitgebreide stadstoer. Wel stoppen we nog even in de buurt van het centrum dat we toch nog iets van Oulu kunnen zien. Het stadje staat namelijk bekend om de vele rode houten huisjes. Om 18.00 uur is het dan toch echt tijd om te vertrekken naar Kemi waar we onze eerste overnachting maken in Saarennotan kurssiskeskus. Een of ander religieus centrum. Na de avond snack hebben we nog even tijdvoor een lekker warme sauna voor we ons bed induiken. Omdat we er niet helemaal zeker van waren of we de deur nog konden openen wanneer we hem achter ons dichttrokken, zou Gabi even buiten gaan staan om het te proberen. Gabi al helemaal klaar voor de sauna zonder kleren en gewikkeld in een iets te kleine handdoek bleek het perfecte slachtoffer voor Steve. Naar zijn mening, vraagt een vrouw die buiten in een handdoek staat erom om in de sneeuw gegooid te worden. Ik weet niet of we hem vanavond maar beter de toegang tot onze kamer kunnen weigeren.
’s Avonds zijn er nog een aantal vage foto’s gemaakt en zijn we achter het grote geheim van Steve gekomen. Helaas moet ik deze foto’s eerst nog zien te bemachtigen.
Voor de zondag hebben we meteen al een druk programma. Na het ontbijt moeten we onze koffers pakken en ervoor zorgen dat we op tijd in de bus zitten. Want vandaag gaan we naar het sneeuwkasteel van Kemi aan een groot meer dat hier voor de verandering een zee heet. Het kasteel is van alle gemakken voorzien. Een kapelletje voor doopsels of huwelijken, een hotel met verschillende kamers, een restaurant met zelfs een Chinese afdeling, een speeltuin voor de kinderen en een podium voor life optredens. We hebben zelfs een aantal mensen wijs kunnen maken dat zelfs de toiletten hier van sneeuw zijn. Wanneer we even later het kasteel verlaten lopen er op het meer een aantal rendieren rond. Toch maar eens even wat dichterbij gaan om ze eens goed te bekijken.
Na Kemi vervolgen we onze reis naar voor ons het meest noordelijke plaatsje wat we tijdens deze trip bezoeken namelijk Rovaniemi. Hier verblijven we op een sportacademie. In eerste instantie zou de groep voor de kamers opgesplitst moeten worden. Maar omdat er één kamer is voor acht personen, kunnen we gelukkig bij elkaar blijven. Het beloofd een gezellige avond te worden samen met Sam, Steve, Gabi, Eva en Annekatrin. Ik ben doodop van het bussen en weer een paar keer uitgegleden dus heb niet zo’n zin om mee te gaan sleeën. Ik kan er beter voor zorgen dat ik me morgen weer wat fitter voel. Ook Sam blijft liever thuis. Steve, Gabi, Eva en Annekatrin gaan gewapend met slee’s de deur uit. Wanneer ze ’s avonds thuis komen hebben ze een leuke mededeling. Ze hebben de beroemde northern lights gespot. En het slechtste fototoestel dat ze mee hadden bleek het meest geschikt te zijn om er foto’s van te maken. Natuurlijk eerst even bijkletsen voor we naar bed gaan.
Ja, vandaag is het dan eindelijk zover. Vandaag krijgt Steve eindelijk de kerstman te zien. Hij loopt al weken aan onze kop te zeuren dat hij naar Santa land mag. En dat wij trouwe aanhangers van de Nederlandse Sinterklaas eigenlijk het recht niet hebben om mee te gaan.
Eenmaal in het kantoor van de kerstman komen we erachter dat we geen foto’s van de man mogen nemen. Wel is er een mogelijkheid om net als vele beroemdheden met hem gefotografeerd te worden door een professionele fotograaf. Ook hebben we even kennis kunnen maken met Rudolf en zijn vriendje. Nadat we het hele dorpje bekeken hebben gaan we weer terug naar ons hostel voor een lunch. Na de lunch brengen we een bezoek aan de universiteit van Lapland. Niet echt interessant. Vervolgens zijn er verschillende mogelijkheden. We kunnen namelijk in een nabij gelegen skiressort gaan skiën. Ook zijn er een aantal die Rovaniemi onveilig gaan maken. Sam en ik kiezen er echter voor om in ons hostel een frisse duik te nemen. Deze wordt natuurlijk geheel volgens traditie afgesloten met een warme sauna.
’s Avonds gaan we met een grote groep op jacht naar northern lights. Helaas zijn ze nu niet zo duidelijk zichtbaar. Wel hebben Sam en ik tot onze verassing een vallende ster gezien. Natuurlijk meteen een wens gedaan nu maar hopen dat hij uit komt. We hebben nog lang staan kijken maar veel verder dan iets wat op een wolk leek mar het beslist niet kon zijn kwamen we niet. Toen we terug gingen moesten we van Steve op zoek gaan naar berichten. Overal in de sneeuw had hij woorden gezet als: What, who, where, why, ??, Help me.
’s Morgens moesten we er weer op tijd uit om weer alle spullen bij elkaar te pakken. Vandaag gaan we weer terug, maar eerst brengen we een bezoekje aan een rendierenboerderij en een dierentuin. Op de rendierenboerderij mogen we net als de kerstman een ritje maken in een slee die voortgetrokken wordt door rendieren. En in de dierentuin hebben we dieren kunnen zien die hier in Lapland voorkomen. Wanneer Gabi naar het toilet moet komt Steve op het briljante idee om voor paparazzi te spelen. Wanneer ze de deur uitkomt, wordt ze bedolven onder allemaal flitsende fototoestellen. Op zich is dit wel een leuke foto geworden.
02 April 2006 - 12:50
Jeffrey Van Elst:
ik ben van deze schoolaf ge gaan ik ga naar de wingerd -
02 April 2006 - 13:43
Daisy:
Hey Jeffrey,
Ik hoop dat je het op de Wingerd heel erg naar je zin zult krijgen. Had je het trouwens al gezien op de foto's? Hier in Finland hebben ze inderdaad ook Fazanten.
Veel succes, Juf Daisy -
07 April 2006 - 12:08
Stan:
hoi daisy ik vind jou fotos heel leuk en wil ook naar jou dierentuin -
07 April 2006 - 16:33
Marie-José:
Je merkt het wel Daisy, de kinderen leven nog steeds met je mee. Als je terugkomt heb je denk ik wel tijd nodig om alles te verwerken, het lijkt me superintensief!
Nog bedankt voor je Finse felicitatie.